SEO optimizacija spletne strani

SEO Optimizacija spletne strani (SEO oz. search engine optimization) je izraz, s katerim označujemo izvajanje različnih aktivnosti (t.j. SEO aktivnosti), z namenom, da spletno stran ali trgovino, med (neplačanimi/t.i. organskimi) prikazi spletnih strani na Googlu, uvrščamo ČIMVIŠJE.
Višje uvrščena spletna stran oz. trgovina na Googlu, si lahko obeta več obiskovalcev, posledično pa več poslov oz. spletne prodaje.

Marketinška raziskava (vir 2 – 2020 Comparison of organic Google click-through rates by ranking position) dokazuje, da si prvo, naravno/organsko/brez plačanih oglasov, uvrščena spletna stran na Googlu, lahko obeta cca. 34,2% klikovprve 3 uvrstitve na Googlu pa vzamejo kar 62,7% vseh klikov uporabnikov Googla

Z izrazom optimizacija spletnih strani označujemo aktivnosti, ki jih izvajamo zato, da s spletno stranjo dosežemo prvo stran Googla.

SEO optimizacijske aktivnosti za to, da spletno stran uvrstimo na prvo stran Googla, delimo na onsite SEOoffsite SEO in tehnično optimizacijo spletnih strani.


Dobro optimizirana internetna stran je tista, ki dosega vrhnje pozicije (najmanj med prvimi tremi zadetki v Googlu) za točno določene ključne besede, pri čemer je boljše optimizirana tista stran, ki dobre pozicije zaseda tako za težke/konkurenčne/generične ključne besede” kot lahke/manj konkurenčne/dolgorepe ključne besede” in, ki hkrati dosega dobre uvrstitve/pozicije za čimveč besed, naenkrat..

Obenem se dobro optimizirana spletna stran na vrhnjih Googlovih pozicijah nahaja dlje časa (več mesecev in let) in ne samo dva ali tri tedne.

Optimizacijo spletnih strani uporabite takrat, ko:

 • se želite, na dolgi rok, “znebiti” odvisnosti spletnih prodajnih rezultatov od plačevanja Googlu za zakup ključnih besed
 • želite zastaviti dolgoročno, strateško prodajo na Googlu
 • želite prehiteti konkurenco
 • želite vzpostaviti, sicer počasnejšo, a konstantno in stabilno rast spletne strani

Google Ads zato uporabite takrat, ko:

 • imate v načrtu prodajne akcije
 • ko se vam “mudi” s prodajo (razprodaje in odprodaje zalog, prodaja sezonskih izdelkov)
 • ko želite testirati ključne besede, za katere nameravate v prihodnosti izvajati optimizacijo spletnih vsebin
 • ko je premalo časa, da bi z optimizacijo spletne strani, lahko dosegli prodajne rezultate

PPC (Google Ads) oglaševanje zagotavlja dobre uvrstitve spletnih strani s pomočjo zakupa ključnih besed, obisk na spletno stran pripelje takoj, rezultati prodaje so vidni takoj (pri čemer je lahko rezultat prodaje tudi 0), zahteva enkratno nastavitev in izboljša prodajo.

SEO in PPC skupaj predstavljata pojem iskalni marketing (SEM = search engine marketing).

Kako optimizirati spletno stran

Spletno stran optimizirate z izvajanjem 4 korakov:

 • iskanjem in analiziranjem ključnih besed, ki jih uporabniki Googla, vtipkujejo ali izgovarjajo v Google
 • izboljševanjem, že objavljenih, obstoječih spletnih vsebin na vaši internetni strani (na podlagi najdenih ključnih besed) – t.j. onsite SEO optimizacija
 • pripravljanjem novih, SEO optimiziranih spletnih vsebin (na podlagi ključnih besed s katerimi se vaša spletna stran še ne uvršča na Googlu) – npr. s pisanjem bloga
 • izvajate offsite SEO optimizacijo – t.j. offsite SEO optimizacija

Kako onsite SEO optimizirati spletno stran

.

Že v prvem poglavju (zgoraj) je pojasnjeno, da se optimizacija spletnih strani deli na onsite SEO, offsite SEO in tehnično optimizacijo.

Onsite (tudi onpage) SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da boste SEO optimizirali elemente na vaši spletni strani (od tod izraz onsite).

Onsite SEO optimizacija spletnih strani pomeni, da upoštevate spodaj naštete SEO elemente (od najpomembnejšega do najmanj pomembnega):

 • SEO ustrezen naslov spletne vsebine
 • SEO pravilno pisanje META opisov
 • SEO optimizacijo url naslova
 • ustrezno, SEO označevanje H oznak (H1, H2,….)
 • uporabo targetiranih ključnih besed v spletnih vsebinah
 • upoštevanje ustrezne gostote in ustrezne razpršenosti ključnih besed po spletni vsebini
 • upoštevanje uporabe sinonimov in sopomenk pri sestavi spletnih vsebin
 • uporaba ustrezne dolžine spletnih besedil glede na konkurenco
 • pravilno, optimizirano označbo slik v spletnih vsebinah
 • pravilno interno linkanje podstrani med seboj
 • pravilno linkanje navzven (outbound links)

.

Kako optimizirati SEO naslov

.

SEO ustrezno označen SEO naslov se optimizira tako, da se izbrana/targetirana ključna besedna zveza postavi čimbolj na začetek (na levo stran) naslova.

Kako optimizirati meta opis

.

Podobno kot SEO naslov, tudi meta opis optimizirate tako, da ključno besedo postavite na začetek meta opisa.

Kako optimizirati url naslov

.

Če je vaša spletna stran postavljena v WordPressu, nastavite prikazovanje url naslovov kot kaže spodnja slika (t.i. permalinks oz. trajne povezave). Če je vaša spletna stran postavljena v katerem drugem CMS-ju, si zapomnite, da je SEO ustrezno optimiziran url naslov tisti, ki je čim krajši in vključuje ciljano ključno besedo. Pri pisanju url naslovov stremite k temu, da je poševnic v url naslovu, čim manj.

Kako optimizirati H oznake

.

V WordPressu je H1 oznaka avtomatsko dodeljena naslovu (produkta, blog zapisa, spletne strani,…). Vse ostale oznake (od H2 naprej) morajo slediti logičnemu zaporedju. Prvi podnaslov napišite z oznako H2, če pa ima posamezno poglavje še pod poglavja pa naslovom teh, dodelite oznako H3. In tako naprej.

H oznak ne preskakujte. Če ste npr. prvemu podnaslovu dodali oznako H2, ne označite naslednjega s H4, ampak H3. Podpoglavja glavnega poglavja H2 označite s H3.

Kako optimizirati ključne besede v spletni vsebini

.

Ključne besede je, v spletnih vsebinah, potrebno uporabljati v ustreznem razmerju, v nasprotnem primeru so lahko spletne vsebine preveč ali premalo optimizirane.

Priporočljiva gostota uporabe izbrane ključne besedne zveze je med 0,5 in 2% glede na celotno količino teksta v spletni vsebini. Ključno besedo po celotni vsebini razpršite enakomerno.

Kako optimizirati sorodne ključne besede in sinonime

.

Sinonimi, sopomenke in sorodne ključne besede so izbrani ključni besedni zvezi podobni izrazi, ki jih Google povezuje s podobno tematiko. Namesto, da po celotnem spletnem besedilu uporabljate samo izbrane/targetirane ključne besede, po celotnem besedilu razpršite tudi tematsko sorodne in ostale podobne ključne besede.

Z dodajanjem sorodnih ključnih besed, dosegate:

 • da vaša spletna vsebina ne vsebuje preveč ponavljanj istih besed (t.i. keyword stuffing)
 • da z isto spletno vsebino targetirate na več, sorodnih ključnih besed, hkrati
 • da Google razume širši kontekst celotne spletne vsebine

.

Primer lahko vidite kar iz tega članka, kjer so po celotni tej strani, na izbrano besedno zvezo “optimizacija spletnih strani”, razpršeni še izrazi “kako optimizirati spletno stran”, “optimizacija za iskalnike”, “seo optmizacija spletnih strani”, “cena in cenik spletne optimizacije”, itd….

.

Sinonime (t.i. LSI keywords) za izbrano besedno zvezo najdete preprosto na dnu prve strani Googla. Spodaj so iskanja, povezana s ključno besedo “optimizacija spletnih strani”:


Kako izbrati ustrezno količino teksta

.

Količina teksta, izražena v absolutni številki, optimalna za SEO optimizacijo spletnih strani, ki bi bila hkrati ustrezna za vse ključne besede, ki jih uporabniki Googla, uporabljajo pri raziskovanju spleta, ne obstaja.

Čeprav nekatera SEO orodja priporočajo minimalno 300 besed za posamezno spletno vsebino, ta številka NE DRŽI za vse ključne besede.

Poglejte primer:

Vtipkajte v Google, ključno besedo “vreme” in prvi prikaz na Googlu bo vsebina, ki nima niti ene ključne besede (kljub temu, da se za “vreme” na slovenskem Googlu, zanima čez 2.000.000 spletnih uporabnikov na mesec)

Ustrezno količino teksta za SEO vsebine ugotovite tako, da preprosto v trenutno najvišje uvrščenih spletnih vsebinah, zraven vrste ustrezne spletne vsebine, preverite količino teksta (v tistih vsebinah, ki tekst sploh imajo).

Če ima konkurenca nek blog zapis dolg 1000 besed, pripravite sami tekstovno vsebino s približno 1200 besedami. S tem, da se v svoji spletni vsebini osredotočite na tematike, ki jih konkurenti slabo ali sploh ne pokrivajo (t.i. content gaps oz. vsebinske luknje).

Nekatere SEO študije sicer dokazujejo, da so spletne vsebine, ki so uvrščene v Googlu na višjih mestih, ponavadi opremljene z daljšimi teksti, a vam ni treba nujno, za vsako ključno besedo, vedno znova zasledovati čim daljšo količino teksta (vir: SerpIQ), ker je bolj kot količina teksta za uspeh pri spletni optimizaciji pomembna kakovost napisane vsebine.

Kako optimizirati notranje povezave med podstranmi

.

Notranje povezave (internal links) pomagajo:

 • Googlu razumeti medsebojno povezanost posameznih spletnih vsebin
 • obiskovalcem spletne strani strani pojasniti kakšna vrsta vsebine se nahaja za klikom na povezavo
 • Googlu bolje razumeti strukturo spletne strani
 • Googlu in uporabnikom povedati katere spletne vsebine na naših straneh so nam najpomembnejše

Če na katero izmed vaših spletnih vsebin, ne kaže nobena notranja povezava, pravimo, da je ta vsebina “zapuščena/osirotela”. Takšna vsebina na spletu nima dodane vrednosti in samo najeda t.i. crawl budget (proračun, ki ga Google nameni svojim pajkom (bots) za indeksacijo posamezne spletne strani).

Po eni izmed študij optimizacije notranjih povezav na povprečnih spletnih straneh, ima kar 84,1% spletnih strani t.i. osirotele (orphaned) spletne podstrani

Kako optimizirati zunanje povezave

.

Zunanje povezave (outbound links) pomagajo Googlu umestiti/pozicionirati vašo spletno v stran v določeno panogo in razumeti spletno stran v odnosu do ostalih spletnih strani, v isti panogi.

Zunanje povezave predstavljajo “soseščino” v kateri želite, da se vaša spletna stran nahaja. Čeprav večina lastnikov spletnih strani ne želi niti slišati za to, da bi iz njihove spletne strani kakšna povezava kazala tudi na druge spletne strani (češ zakaj bi reklamirali druge), je iz vidika optimizacije spletne strani in boljšega rangiranja spletne strani, priporočljivo v spletnih vsebinah graditi tudi povezave na druge, tematsko sorodne vsebine, ki vsebini na vaši spletni strani dodajo vrednost.

Ena od SEO študij, je dokazala, da vsebine, ki vsebujejo (relevantne) zunanje povezave rangirajo višje na Googlu, od istih vsebin, ki teh povezav nimajo

S tem, ko zgradite zunanjo povezavo (outbound link) na drugo, tematsko sorodno stran, vzpostavljate soseščino, s katero vas povezujejo Googlovi roboti, zato morate pri outbound linkih biti pozorni, da linkate na kredibilne vire.

Kredibilnost vira preprosto odkrijete s tem, da zunanje povezave gradite na spletne strani, ki so na Googlu že najvišje (ker Google tem najbolj zaupa).

NAMIG: Večina SEO mojstrov gradi outbound linke na Wikipedijo, a je boljša metoda, da linkate navzven na dejanske vire/spletne entitete (ker je Wikipedia samo skupek/agregat vseh virov). Za iskanje kredibilnih spletnih entitet/virov uporabite katero od SEO orodij, ki pomagajo raziskovati spletne entitete.

Povzetki SEO OPTIMIZACIJE

Kaj je optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani (SEO) je marketinška metodologija/proces, ki lastnikom spletnih strani pomaga dosegati boljše (višje) uvrstitve njihovih spletnih strani v iskalniku Google. Cilj optimizacije spletnih strani je doseči uvrstitve spletnih strani na prvi strani Googla, kjer se zadržuje zdaleč največ uporabnikov Googla in od koder se generira največ klikov na prikazane spletne strani. Po nekaterih študijah, organsko (neplačano) prikazane spletne strani na prvi strani Googla, prejemajo kar 85% vseh klikov.

Kateri so glavni razlogi za optimizacijo spletnih strani?

Glavni razlogi za izvajanje optimizacije spletnih strani so:
1) izboljšanje uvrstitve spletnih strani v iskalniku Google
2) povečanje števila obiskovalcev na spletne strani
3) izboljšanje spletne prodaje in več sklenjenih poslov kot posledica večje spletne opaznosti internetnih strani (zaradi višjih uvrstitev na Googlu)
4) zmanjšanje odvisnosti spletne prodaje od plačljivih spletnih kampanj (npr. Google Ads)
5) možnost za vzpostavitev konstantne in stabilne rasti spletne prodaje in obiska spletnih strani preko Googla

Kako se izvaja optimizacija spletnih strani?

Optimizacija spletnih strani se izvaja v štirih korakih:
1) pregled spletnih strani (t.i. SEO analiza spletnih strani)
2) onsite SEO optimizacija (ki prispeva k hitrim SEO izboljšavam)
3) offsite SEO optimizacija (gradnja povratnih povezav oz. spletno mreženje)
4) tehnična optimizacija spletnih strani